zoznam alergénnych zložiek

1.  Obilniny obsahujúce lepok (t.j. pšenica, raž, jačmeň, ovos, špalda, kamut alebo ich hybridné odrody) a výrobky z nich okrem:
a.  pšeničných glukózových sirupov vrátane dextrózy,
b.  pšeničných maltodextrín,
c.  jačmenného glukózového sirupu,
d.  obilnín používaných na výrobu destilátov alebo etylalkoholu poľnohospodárskeho pôvodu určeného na liehoviny a iné alkoholické nápoje.
2.  Kôrovce a výrobky z nich.
3.  Vajcia a výrobky z nich.
4.  Ryby a výrobky z nichokrem:
a.  rybacej želatíny používanej ako nosič vitamínov alebo karotenoidových prípravkov,
b.  rybacej želatíny alebo rybacieho gleja používaných na čírenie piva a vína.
5.  Arašidy a výrobky z nich.
6.  Sójové zrná a výrobky z nich okrem:
a.  úplne rafinovaného sójového oleja a tuku (1),
b.  prírodných zmesných tokoferolov (E 306), prírodného D-alfa-tokoferolu, prírodného D-alfa-tokoferolacetátu, prírodného D-alfa-tokoferolsukcinátu sójového pôvodu,
c.  fytosterolov a esterov fytosterolov získaných z rastlinných olejov sójového pôvodu,
d.  fytostanolesteru získaného zo sterolov rastlinného oleja sójového pôvodu.
7.  Mlieko a výrobky z neho (vrátane laktózy) okrem:
a.  srvátky používanej na výrobu destilátov alebo etylalkoholu poľnohospodárskeho pôvodu určeného na liehoviny a iné alkoholické nápoje,
b.  laktitolu.
8.  Orechy, t.j. mandle (amygdalus communis L.), lieskové orechy (Corylus avellana), vlašské orechy (Juglans regia), kešu (Anacardium occidentale), peknanové orechy (Carya illinoiesis (Wangenh), K.Koch)) para orechy (Bartholletia excelsa), pistácie (Pistacia vera), makadamové orechy a queenslandské orechy (Macadamia ternifolia) a výrobky z nich okrem:
a. Orechov používaných na výrobu destilátov alebo etylalkoholu poľnohospodárskeho pôvodu určeného na liehoviny a iné alkoholické nápoje.
9.    Zeler a výrobky z neho.
10.  Horčica a výrobky z nej.
11.  Sezamové semená a výrobky z nich.
12.  Kysličník siričitý a siričitany v koncentráciách vyšších ako 10 mg/kg alebo 10 mg/liter vyjadrené ako SO2.
13.  Vlčí bôb a výrobky z neho.
14.  Mäkkýše a výrobky z nich.

Povinnosť označovať prítomnosť alergénov v potravinách vyplýva zo Smernice Európskeho parlamentu a Rady 2003/89/ES, ktorou sa mení a dopĺňa smernica 2000/13/ES pokiaľ ide o označovanie zložiek prítomných v potravinách a z Výnosu Ministerstva pôdohospodárstva SR a Ministerstva zdravotníctva SR č. 1187/2004 – 100, ktorým sa vydáva hlava Potravinového kódexu SR upravujúca označovanie potravín (v znení výnosov č. 1761/2005-100, č. 3069/2005-100, č. 3493/2005-100 a č. 2319/2007-100).