Listové šaláty

Poznáte čaro listových šalátov?

Zelené šaláty sú svieže a chrumkavé. Existuje veľa rôznych druhov, ktoré poskytujú mnoho rozličných textúr, farieb a chutí. Môžete si ich upraviť tak, aby vám poskytovali čo najväčší pôžitok. Skvele sa kombinujú s ďalšími druhmi zeleniny, vynikajúco sa dopĺňajú so syrmi či s orechmi.
Denno-denné jedenie zelených listových šalátov sa môže stať jedným z najzdravších zvykov. V strave moderného človeka často chýba dostatok zeleniny, ovocia a strukovín. Zaradiť do stravy zelené listové šaláty môže byť skvelá cesta k náprave.
Listové šaláty obsahujú mnoho vlákniny, ktorá často v strave chýba. Vláknina pomáha znižovať cholesterol v krvi a pomáha upravovať trávenie a predchádzať tak zápche. Vláknina tiež pomáha udržovať pocit plnosti. Takže v konečnom dôsledku nepotrebujete toľko jesť. Ak jete často zelené šaláty, budete mať v krvi oveľa viac antioxidantov. V podobe vitamínov C a E, kyseliny listovej, lykopénu a iných.

5 zdravotných výhod zelených šalátov

  1. Pevné kosti
    Keď sa hovorí o potravinách, ktoré majú vplyv na pevné kosti, asi vám hneď nenapadne špenát, čakanka či žerucha. Avšak šaláty obsahujú veľa vitamínu K. Práve ten je nevyhnutý v procese mineralizácie kostí. Len jeden hrnček posekanej žeruchy obsahuje 100% dennej dávky vitamínu K, čakanka až 120% a špenát dokonca 170% dennej dávky.
  2. Ostrý zrak
    Šaláty obsahujú dostatok kartenoidu – vitamínu A, luteínu a zeaxantínu. Všetko sú to kľúčové látky, zodpovedné za zdravý zrak.
  3. Pevné svalstvo
    Všetci asi poznáme Pepka námorníka, ktorý po zjedení špenátu získa nadľudskú silu. Nie je to len taký výmysel. Dusičnany, hojne zastúpené v špenáte a iných listových šalátoch spôsobujú, že svaly potrebujú na svoju činnosť menej kyslíka, čím sa zlepšuje ich činnosť.
  4. Ochrana srdca
    Šaláty obsahujú hneď dve dôležité živiny, ktoré sú potrebné na zdravé fungovanie srdca: kyselinu listovú a vlákninu. Čím vyšší podiel kyseliny listovej je v strave, tým nižšie je riziko srdcového infarktu a iných kardiovaskulárnych chorôb. Vláknina pomáha znižovať cholesterol v krvi.
  5. Boj s cukrovkou
    Vznik cukrovky je úzko prepojený s chronickým nedostatkom horčíka. Listové šaláty, najmä špenát či rukola, ho obsahujú veľké množstvo, ktoré v boji s cukrovkou pomáha

Ako poznáme čerstvosť šalátu?

U hlávkových šalátov podľa zafarbenia hlúbu. V prípade, že je rez na stopke hnedý, nie je šalát najčerstvejší. Čerstvosť u väčšiny šalátov spoznáme už na prvý pohľad (zvädnuté listy, zmena farby).
Ako šaláty správne skladovať, aby nám čo najdlhšie vydržali?
Šaláty sa pred uložením neumývajú, umyjeme ich až tesne pred spracovaním, konzumáciou. Vhodné je uložiť šalát do plastovej nádoby prikrytej vlhkou utierkou, ktorá zaisťuje šalátu vlhkosť a pritom zaistí šalátu možnosť „dýchať“. Šaláty by sme mali skladovať v dolnej časti chladničky pri teplote do +8 °C. C a čo najskôr spotrebovať. Napríklad ľadový šalát alebo šaláty typu Lollo nie sú náročné na skladovanie a v chladničke dlhšie vydržia na rozdiel od Dubáčika, ktorý by sme mali spotrebovať najlepšie v deň zakúpenia. Ak šaláty kupujeme, vždy je dobré skontrolovať čerstvosť a dátum na obale.