Faktom je, že jedlo nie je len energia a potešenie, to už všetci vieme. Jedlo dokonca nie je len o živinách (bielkoviny, tuky, sacharidy). V jedle sa nachádzajú významne chemické zlúčeniny, ktoré môžu ovplyvňovať fungovanie nášho metabolizmu. Naše telo dokáže využiť chemické zlúčeniny z rastlín vo svoj prospech.

Koniec koncov mnohé liečivé účinne látky boli izolované práve z rastlín.

Na to, aby naše telo dokázalo ťažiť poklady zo stravy, potrebuje pomocný “orgán”, ktorý sa volá črevný mikrobióm.

Ďalším faktom je, že schopnosť nášho tela vyťažiť to najlepšie z našej stravy závisí od kondície nášho črevného mikrobiómu.

Zdravé stravovanie nie je teda len o naplnení našich potrieb, ale aj o vyživení obyvateľov v našich črevách, ktorí nám to niekoľkonásobne odplatila.

Mikroorganizmy v našich črevách prospievajú pokiaľ konzumujete dostatok rozmanitej vlakniny (rôzne druhy zeleniny, ovocia, bylín, klíčkov, korenín).

U nás vo WILL SALAS sa sústredíme na to, čo všetko môžete do stravy pridať, aby bola vaša strava čo najpestrejšia.

 

Vyhýbame sa dochucovadlám a vylepšovákom chuti, pretože nám záleží na črevnom zdraví.

Touto cestou sa snažíme:

budovať zdravé telo, ducha a myseľ

podporovať imunitný systém

zlepšiť výkonnosť mentálnu ale aj fyzickú 

odľahčiť pečeň a dovoliť jej detoxikovať vaše telo

vychovávať si zdravý črevný mikrobióm

Základným predpokladom pre zvládnutie témy zdravého stravovania je schopnosť kriticky myslieť.

Trendy sú často opradené veľkým množstvom klamstiev, ktoré znejú odborne.

Dostávame sa do víru informačného smogu a vytvárame si množstvo strachov zo skupín potravín, ktoré môžu byť veľmi dôležité pre správne fungovanie metabolizmu.

 

 Zdravé stravovanie nie je o obmedzovaní sa, ale práve naopak o dopriatí si a naplnení individuálnych potrieb.

Zameriavame sa na to, aby jedlo bolo nutrične vyvážene, bohaté na vlákninu, hodnotné, minimálne spracované.

Okrem rozmanitých druhov vlákniny zaraďujeme množstvo rastlinných zdrojov bielkovín, ale rovnako radi pre vás pripravíme aj mäso z kvalitných zdrojov.

Naše recepty sú jednoduché a šetrné voči surovinám.

Používame zásadne čerstvé suroviny, vylúčili sme polotovary, ani konzervanty.

Zeleninu nepoužívame predčistenú, čistíme si ju sami a nepoužívame zmesi korenín s obsahom glutamanov. Nepoužívame bielu múku ani cukor.

 

Vnímame, že zdravá strava je jeden zo základných pilierov dlhovekosti.

Za dĺžku nášho života zodpovedá z 80% náš zdravý životný štýl a strava je jeho základná časť.

 

 

 

 

Diana Kemp je naša odborná poradkyňa. Je nutričná špecialistka a lektorka, absolventka Fakulty chemickej a potravinárskej technológie na STU v Bratislave, absolventka akreditovaného vzdelávania v oblasti Športová výživa, Výživa dojčiacich a tehotných žien, Výživa detí, Dietologické opatrenia pri konkrétnych zdravotných problémoch, Poradca pre výživu, Manažment obézneho klienta, Analýza stravovania a suplementácia. Je bývalá biochemička v laboratóriu zameranom na imunológiu, intolerancie, potravinové alergie a črevný mikrobióm.

Ďakujeme Diana za spoluprácu, nie len na tomto článku “O čom je naše jedlo”.

willsalas.sk